Byta tak på huset

En tak som lagts ordentligt och underhållits med omsorg kan hålla väldigt länge. Men allt bra har sitt slut och även de bästa taken kan behöva bytas till slut. Har man väl beslutat sig för att byta taket står man inför ett sort beslut.

Välja tak

Många som lägger tak väljer att lägga samma som huset redan hade. Det finns helt klart fördelar med detta. En av de viktigaste av vilka är att man vet att takstolarna kan hantera vikten. Ska man byta till ett annat tak är det bäst att välja ett som väger lika mycket per kvadratmeter eller mindre.Men att byta till ett annat tak kan också förändra husets utseende mer än många först tror om man väljer något helt annat. Somliga har möjligheten att välja snarlika tak men i andra material. Till exempel kan man gå från tegelpannor till plåt med samma utformning och således veta att det inte kommer att påverka estetiken lika mycket.

Lägga själv eller inte

Beslutet om att lägga det nya taket själv eller inte är till en början en fråga om vilket slags tak man tänkt lägga. Ett flertal går att lägga utan tidigare erfarenhet så länge man bara kollar upp hur man ska göra. Andra tak kan kräva att en fackman utför jobbet för att undvika allvarliga problem i framtiden.Väljer man att anlita något för bytet är det rekommenderat att ta in ett par olika offerter och jämföra dem. Även om man tack vare rotavdrag kan dra bort 30% upp till 50 000 per år och per person i hushållet kan det fortfarande bli en utgift man måste planera ordentligt för.

Tid på året

Taket är ju där för att skydda resten av huset från väder och vind. Av denna anledning är det smart att planera när man ska göra detta byte. Regn är det man i största möjliga utsträckning vill undvika, vilket är varför vintern faktiskt är en tid många föredrar. Så länge det inte förväntas några väldigt stora snöfall eller riktigt låg temperatur är vintern en av de bättre årstiderna för takbyte.