En ateljé hemma

För den konstnärligt lagde behöver man ha ett utrymme för att få utlopp för alla idéer. Har man möjligheten att tillägna ett helt rum åt detta kan man sannerligen skatta sig lycklig. Att inreda ett ateljé är något man ska ta på största möjliga allvar om man vill att det ska vara en plats för skapande och inspiration.

Satsa först och främst på en ganska öppen planlösning; att känna sig instängd är ju inget man vill eftersträva. Kan man även välja vilket rum som ska användas är det rekommenderat att tänka lite extra på läget. För många kreativa åtaganden är naturligt ljus ett av de bästa ljuskällorna man kan få. Att ha ett rum med stora fönster med många soltimmar är därför optimalt.

Se sedan till att sätta upp en huvudsaklig arbetsplats. Detta kan betyda olika beroende på vad exakt det är man sysslar med. Men det är ofta bra att ha denna ganska centralt i rummet. Behöver man tillgång till sina Sakura-pennor eller smyckestänger vill man ju inte behöva kliva upp och gå till andra sidan av rummet för att hämta dem. Ju mer centralt man sitter desto enklare kan man ha mer inom armslängd och fokusera på arbetet mer än logistiken.

Och på tal om det är det bäst att satsa på en större arbetsyta än man kanske tekniskt sett behöver. Detta låter en ha tillräckligt med yta för att ställa av sig både det ena och det andra utan att behöva rensa ytan eller ställa saker och ting ovanpå varandra.

Slutligen bör man även se till att omge sig med det man finner inspirerande. Detta kan ju vara ens egna kreationer eller andras. Men det skulle lika gärna kunna vara själva utsikten man har genom fönstret. Att hitta sina egna inspirationskällor är en viktig del av skapandet.