Fixa mysbelysningen hemma

Belysningen är en väldigt viktig del i hemmet. Det kan också vara en rejäl utmaning att få till snygg. En bra belysning består dock inte bara av klart och ljust sken som lyser upp hela rummet. Man kommer även att vilja satsa på en bra mysbelysning för de stunder när man bara vill ta det lugnt och slappna av.

Ett grundläggande koncept med mysbelysning är att begränsa ljuset på ett sätt eller annat. Kanske det mest klassiska och enklaste sättet att göra detta är att använda sig av lampskärmar. De sprider ljus uppåt och nedåt men begränsar ljuset i alla andra riktningar. Ju mörkare skärm desto mindre ljus sprids åt sidorna. Effekten blir som bäst när lampan är i samma höjd som huvudet då man inte kan se ljuskällan direkt.

Men mysbelysningen kan faktiskt komma från allmänbelysningen också med hjälp av dimmers. Detta blir mer och mer vanligt att installera idag och det går alldeles utmärkt att byta ut sin nuvarande strömbrytare med en dimmer. Detta är till och med något man får byta själv, så länge det är en strömbrytare för två ledare och inte överstiger 16 ampere. Tänk dock på att man måste använda en dimmer speciellt för LED om man använder LED-lampor.

Många gillar dock även att gå riktigt lågteknologisk med sin mysbelysning och helt enkelt tända levande ljus. Detta är så klart också ett bra alternativ, så länge man är noga med säkerheten kring dem. Levande ljus ger ett varmt och härligt sken som mycket annan mysbelysning försöker återskapa.

När det kommer till mysbelysningen är det bästa att satsa på att belysa just den del av rummet man sitter i. Den mysiga effekten är som bäst när ljuset får fungera som kontrast till alla de mörka delarna av rummet. Att fixa detta kan kräva lite olika experiment, men när man väl lyckas få till det rätt har man verkligen åstadkommit något fantastiskt!