Förbättra inomhusklimatet

Inomhusklimatet är något vi alltid bör vara uppmärksam på. Även små förändringar kan ha stora effekter på lång sikt. Här tittar vi på olika aspekter av förbättra inomhusklimatet och hur man kan förbättra dem.

Inomhusluften

Luften vi andas hemma hamnar ofta i fokus när man talar om inomhusklimatet. Det kan ibland vara anledningen till varför vi känner oss trött eller till och med upplever huvudvärk. En av de största faktorerna när det kommer till inomhusluften är hur väl ventilationen fungerar. Bristande ventilation gör det mycket lättare för damm och andra partiklar att byggas upp i mycket högre halt än vi tolererar i vardagen.Att damma av våra textilier regelbundet är en av de åtgärder som är varmt rekommenderade. Undvik dessutom att använda sprayer och liknande som ska ”rena luften”. Dessa fyller luften med allehanda kemikalier och ger bara en illusion av renare luft. Öppna hellre bara ett par fönster och skapa lite korsdrag i hemmet.

Inomhustemperaturen

Temperaturen är också en viktig fråga i detta. Att ha det för varmt kan vara lika dåligt som att ha för kallt. Man brukar säga att temperaturen ska vara minst 20 grader men för känsliga grupper som äldre och sjuka rekommenderas det att vara 2 grader mer. Under sommaren finns det dock ett viss undantagstillstånd för rekommendationerna och man kan få stå ut med att ha det upp till 28 grader varmt, åtminstone kortare perioder.Husets isolering kan helt klart bli en faktor för just temperaturen. Ett dåligt isolerat hus kan få det svårt att behålla tillräckligt temperatur under vintermånaderna. Att tilläggsisolera kan då vara en rekommenderad lösning. För mer information om hur man kan gå tillväga med detta kan man besöka Informationscentrum för hållbart byggande. Tänk bara på att bättre isolering kommer öka kravet på bra ventilation.