Hemmet och vattnet

Ett hus får utstå regn, smältande snö och oväder på utsidan. Inuti väggarna går det vattenledningar till kök, badrum, tvättstuga, golvvärme och radiatorer. Det är egentligen en ganska osäker konstruktion att ha vatten i hemmet men vi kan inte tänka oss att vara utan det. Då behöver du istället vara insatt i de risker som finns och hur du underhåller huset för att minska dessa risker.

Avlopp

Gamla avlopp är ofta i gjutjärn, ett tåligt material men som börjar rosta med tiden och kan spricka. Även avlopp i modern plats får problem då och då med stopp. Vanligtvis beror det på att man har spolat ned saker du inte ska spola ned eller har hällt ned stora mängder fett och hår i rören. Är stoppen långt ned är det svårt att åtgärda själv. Märker du att du har stopp ganska ofta är det bra att spola genom systemet. Du kan anlita Swoosh som finns över hela landet, de går in med kamera och lokaliserar stoppen och kan sedan spola rören för att rengöra dem och ta bort stoppet.

Inkommande vatten

Du kan ansöka om om att få information om dina ledningar via Ledningskollen. De som har kablar eller rör i din mark kommer då markera på plats eller via karta var deras rör ligger nedgrävda. Det som kan vara av intresse är att se var inkommande vatten kommer in och hur det är draget. Hos en del ligger röret för nära ytan och påverkas därmed av vädret. På vintern kan vattnet frysa och tjälen kan även orsaka problem och sprickor i röret. Här kan du gräva upp vattenröret och försöka få det djupare ned i marken eller lägga över markisolering för att skydda ledningen under vintermånaderna.

Vattenrör i väggar

Om ett rör i väggen går sönder kommer du inte att få veta det förrän vatten rinner ut på golvet eller svartmögel uppstår på väggarna. Om möjligt borde du lista ur var och hur vattenrör i väggarna ligger. Det är speciellt viktigt om du planerar att renovera och kanske vill riva en vägg eller byta ytskikt i ett rum.