Natur inomhus

Ett stressfritt och melodiskt hem har gärna starka kopplingar till naturen. Vi känner oss lugna och varvar ner när vi är ute i skog och mark. Så varför inte försöka återskapa den känslan i hemmet?

Naturliga färger

Måla väggarna i jordnära färger: grön, beige, brun och blått är alla lugna och mjuka färger som får oss att slappna av. Undvik skrikiga färger och neonfärger, de tar energi istället för att ge.Matcha väggarna med samma toner och nyanser i gardiner och mattor. Även tygmöblerna kan luta mer åt naturliga toner. Vitt ser fräscht och livar upp men är en ganska farlig färg om man har barn eller djur som kan smutsa ned dem. Beige och ljusgrönt ger nästan samma effekt som vitt, men är lite bättre på att dölja fläckar.Men tänk på att skapa kontraster. Ett litet rum kan gärna få ljusa väggar så det känns större och mer öppet. Ett vardagsrum kan ha mörkbruna väggar så känns det genast lite mysigare och ombonat.

Växter

Växter är våra bästa vänner i hemmet. Ett hus har torrare luft än vad vi och växter gillar, så ju fler växter du har desto bättre blir klimatet och luftfuktigheten. Växter absorberar även giftiga partiklar och ämnen som finns i luften, såsom formaldehyd och bensen.Stora gröna växter är lätta att hålla vid liv och brukar visa när de vill ha vatten genom att löven börjar hänga. Blommiga växter kan vara svårare att sköta och du ska även ta bort alla vissnande blommor så det kommer nya. Beroende på hur mycket tid du vill lägga ner på dina växter, finns det olika typer som passar. Vi anser dock att man ska ta sig tiden och ta hand om växterna.Vill man driva upp dem från frön borde man införskaffa växtbelysning så att de får så mycket sol och värme som möjligt. Tack vare LED-lampornas frammarsch är det inte ett dugg kostsamt att ha lamporna på dygnet runt om man så vill.