Planerar du på att bygga ett uterum?

Ett uterum är en värdehöjande åtgärd till det hus och något som du kan njuta året runt om du så önskar. Innan du sätter igång med beställningen och dina drömmar, har du funderat på dessa saker?

Placering och storlek

Du behöver bygglov för att bygga ett uterum och storleken kan vara begränsad. Inom detaljområdet finns det bestämmelser på hur stort du får bygga på tomten, uterummet räknas in i din maximala boyta. Om du hellre väljer att bygga på sidan av huset kan du räkna det som ett attefallshus, dessa ligger utanför detaljplanen och räknas inte till den totala byggytan. Fundera på vilken placering som är bäst. Du vill helst ha uterummet i söderläge, där har du alltid mest sol.

Inredning

Bra och rejäla möbler är ett måste i ett uterum. Möblerna ska utstå större temperaturskillnader än dem som du har i huset. Utomhusmöbler passar också bättre i ett uterum än vanliga. Om du har ett helt vinterbonat uterum kan du lägga golvvärme  och använda rummet året runt. Ska du bara använda det under vår och sommar kan du använda klinker eller tegel för att lägga ett hållbart golv som tål frost och minusgrader.