Renovera sommarstugan

cottage_352723343Det är dags att ge sig ut till stugan för lite semesterlugn och så inser man att stugan inte längre håller måttet. Eller så kanske du precis har köpt din första sommarstuga och inser att den är i behov av större renoveringar. Vad ska man tänka på och hur går man till väga?

Skaffa avlopp

Man kan göra riktiga fynd på fina platser om man köper en stuga som inte har avlopp. Det drar ned priset avsevärt, men frågan är om du sparar några pengar om du drar detta själv?Kontakta kommunen och fråga om man kan  koppla in sig i på deras system. Är man långt ute i skogen kanske kommunen inte har några avlopp dragna, och då måste man skapa ett enskilt avloppssystem vilket kostar mellan 70-130 000 kronor.Finns det möjlighet att koppla in sig på kommunens system, måste man betala en anläggningsavgift. Sedan måste man betala för att kommunen eller deras leverantörer ska komma ut och gräva och lägga ledningarna och rören. Avgiften variera mellan kommuner, det kan vara så lite som 20 000 kronor eller så mycket som 220 000 kronor. Därefter ska man också betala ledningsdragningen vilket är ungefär 1 000 kronor per meter.

Värme

Vill man kunna använda sommarstugan in på hösten eller kanske året runt, behöver man uppvärmning. Kopplar man in ström till stugan kan man så klart installera element men direktverkande el är dyrt och vintern kommer att bli kostsam.Istället kan man satsa på att installera en braskamin. Under sommarmånaderna pågår prisvärda kampanjer som ger dig möjligheten att förvärva en ny braskamin till bättre pris. För att installera en kamin behöver man en skorsten och har stugan inte en skorsten behövs bygglov. Det kan faktiskt krävas bygglov oavsett om skorstenen finns eller inte. Det är alltid bra att prata med kommunen innan man köper kaminen, för att vara säker på att man får installera dem.Har man en mindre stuga eller stuga på en våning, kan det räcka med att elda i kaminen. En större stuga kan behöva element också för att få jämn temperatur genom hela stugan.