Sovrummet – en plats för vila och återhämtning

Sovrummet är en plats för återhämtning och lugn. Det är i sovrummet här vi ska återhämta oss för att orka med dagens hektiska tempo. Hur ska man då inreda ett sovrum för att skapa en harmonisk och lugn stämning?

Säng

Lugn och roDet första viktiga i ett sovrum är val av säng. Visste du att vi människor tillbringar en tredjedel av vårt liv i sängen, visst finns det då utrymme att lägga en extra slant på att sängen blir optimal för dig som ska använda den. Besök gärna ett sängvaruhus och ta hjälp av erfaren personal för att hitta en säng efter din kroppstyp och behov. Ett bra riktmedel är att ryggraden ska vara helt rak då du ligger på sidan, därför behöver axelpartiet och höften sjunka ner i madrassen för att inte göra ryggraden sned.

Säggavel

När du väl valt säng är det dags att välja sängram eller sänggavel. Sängen är den centrala möbeln i rummet så välj en sänggavel eller sängram som du vill ska vara tema i sovrummet. Vad som är populärt idag är att välja en sängram i tyg, exempel hittar hos http://www.azdesign.se/s%C3%A4nggavlar/, där det finns många olika varianter. Välj gärna tyger i jordnära färger som skapar lugn och satsa på detaljer som knappar och sömnader för att skapa ett stilfullt intryck. Att välja en sänggavel i tyg passar också bra in i om du är intresserad av Feng Shui där det gäller att skapa en stadig, mjuk gavel bakom huvudet som skyddar på natten. 

Modern sänggavel

Feng shui i ditt sovrum

Placering

Vill du gå enligt Feng Sui:s riktlinjer ska sängen placeras så att du har god uppsikt över fönster och dörrar. Sängen ska också ha ett bra stöd bakom huvudet och på sidorna, så placera inte sängen mot något fönster. Välj gärna en sänggavel i tyg som är väl ombonad för att ge ett bra skydd bakom huvudet. Det rum som ligger i anslutning bakom sänggaveln bör inte vara ett badrum, vatten och elledningarna i ett badrum kan störa dina energier när du sover.

Färger

Välj gärna jordfärger i sovrummet så som, brunt, beige eller gråa nyanser för att skapa lugn och ro. Tänk på att inte blanda för mycket färger utan utgå ifrån två till 3 färger i sovrummet för att det inte ska skapa ett alltför rörigt intryck.

Textilier

Satsa på mycket textilier i sovrummet för att dämpa ljud och för att skapa ett lugnt intryck. Bädda gärna sängen med påslakan och kuddar, ett vackert överkast samt många prydnadskuddar på överkastet. Köp gärna en vacker pläd och placera i fotgaveln. Välj också gärna hellånga gardinlängder som går att dra för fönstren för ljuset.