Underhåll att göra under hösten

Under hösten är det bra att kolla ett par saker i och kring huset. När hösten går över till vinter vill man ha koll på så mycket som möjligt så man slipper behöva göra renoveringar eller reparationer efter snön börjat falla. Här följer några saker man bör se till att göra under hösten.

Inspektera krypgrund

Om huset har en krypgrund är det bäst att kolla denna under hösten. Titta huvudsakligen efter tecken på fukt eller mögel, men se även till att rensa bort annat som inte ska vara där. Var medveten om vilka tecken man ska hålla utkik efter.

Se över vattenavrinningen

Takrännor och stuprör riskerar att bli drabbad av översvämning efter löven har fallit. Och rensar man inte bort detta innan vintern finns även risken att de fryser och spricker. Kolla även om några av dessa installationer blivit rostskadade eller liknande och byt ut dem vid behov. Har man inte lövsilar i stuprören är det varmt rekommenderat att skaffa en redan innan löven fälls.

Ta en titt på vinden

Vindsutrymmen bör också inspekteras under hösten. Och igen är det fukt och mögel man vill titta efter. Invänta gärna ett ordentligt höstregnväder och titta sedan på vinden om det syns tecken på fukt eller vatten någonstans. Fukt på vinden är inget ovanligt men är också något man bör ta itu med omgående.

Fönster och dörrar

För att undvika onödig värmeförlust inomhus är det klokt att ta en titt på alla fönster och dörrar på huset. Känn efter så att det inte finns något kallt drag runt dem, och märker man av detta kan det ofta räcka med att byta ut gamla tätningslister. De håller i regel länge, men inte hur länge som helst.