Utanför ytterdörren

Man är ofta mån om att inreda sin bostad till en trivsam plats där man alltid finner en slags inre ro efter dagens eskapader och händelser. Bor man i en lägenhet på markplan eller i ett hus så har man även möjlighet att förskjuta denna plats av ro till utsidan av bostaden – till uteplatsen.Uteplats

Ordna en trevlig uteplats

Nu när det är höst och nästan angränsande till vinter så är kanske inte uteplatsen man tänker på först, då är det mer en varm öppen spis och en djup soffa man längtar efter. Men vi drömmer oss tillbaka några månader eller framåt till nästa vår för att  fundera och tipsa hur vi kan få det trevligt utomhus.Golvutrymme – Det ser såklart olika ut på olika platser men det man alltid bör ha på en uteplats är såklart ett golvutrymme där man kan ställa utemöbler. Möjligheten till att sitta i kvällssol och njuta är en av huvudorsakerna till att många vill ha en uteplats.Tak – Vädret är som bekant varierat i Sverige och plötsligt kan det så förargliga regnet slå till. Är det regnet till trots en härlig sommardag när gradantalet ändå är tillräckligt för att sitta ute så är förstås trevligt att ha något som skyddar. Har man inte möjlighet eller lust att ha ett permanent tak så kan man istället satsa på skaffa en terrassmarkis som går att veva in och ut som skydd både mot nämnda regn och även mot solen om den för ovanlighetens skull ligger på lite väl mycket. Någon form av tak är hursomhelst att föredra.Terrassvärmare – Terrassvärmare av olika slag är att rekommendera också om man vill sitta kvar lite längre – på kvällen eller närmare hösten.  Det finns lite olika sätt att lösa detta, olika typer av värmare alltså. Det finns de klassiska infravärmarna som man fäster i taket och värmen strålar nedåt, det finns så kallade halogenlampor som man i regel ser på restaurangers uteserveringar. Detta är, tro det eller ej ett ganska energisnålt alternativ. Ett tredje alternativ är de så kallade gasolvärmarna. De är i regel över två meter höga och går enkelt att flytta eftersom de står på hjul. Och viktigast av allt – de ger bra med värme. Se fler alternativ för uppvärmning.Övrigt – I övrigt så beror det givetvis på hur det ser ut på din uteplats, men är det vid en trädgård eller gräsmatta så är det alltid trevligt med lite blomster här och där, lite lyktor och andra mysdetaljer är också trevliga inslag. Vi skulle föreslå att du införskaffar lite krukor, planteringsjord och sår följande:

  • Vallmo – Sköter du dessa väl (vilket inte är så svårt) så kommer du snart att ha en trädgård med vackerfärgade och ståtliga vallmoblommor. Det finns flera olika färger att välja bland och de är som sagt lättskötta. Dessa sår du med fördel först i mindre krukor och flyttar när de vuxit till sig över till marken så de har gott om plats.
  • Kryddor – I lite olika krukor eller i en längre blomsterlåda kan du så dina favoritkryddor. Våra är oregano, basilika, timjan och persilja!